14. 10. 2021

Digitalizacija podjetja je tema, s katero bi se moralo ukvarjati vsako podjetje, ki želi optimizirati svoje procese in ostati konkurenčno. Sočasno z digitalizacijo poslovanja se pojavlja nova grožnja, ki je pogosto zanemarjena, in sicer kibernetska varnost.

Verjetno je vsak podjetnik v svoji okolici že slišal za primere, ko so hekerji podjetjem vdrli v sistem, ga popolnoma onesposobili in za ponovno vzpostavitev zahtevali visoke zneske. Ti zneski so, odvisno od velikosti podjetja, lahko znašali od nekaj tisoč do več kot sto tisoč evrov, ki jih je podjetje moralo v kriptovalutah nakazati napadalcem. V kolikor tega niso storili, je sistem ostal onesposobljen in ga je bilo potrebno vzpostaviti na novo. Podjetja so izgubila vse podatke in v času ponovne vzpostavitve niso mogla poslovati. V zadnjem času pri nas beležimo strm porast takšnih primerov.

Napadi kot posledica slabe zaščite in neizobraženosti kadra

Žal je napačna miselnost nekaterih, da manjša podjetja napadalcem niso zanimiva in da zato ne potrebujejo dobre zaščite. Napadalci iščejo ranljive sisteme in napadejo vsakogar, če se jim le ponudi priložnost. S povečanim obsegom dela od doma oziroma oddaljenih lokacij se je ta nevarnost še povečala, ogromno je tudi vdorov zaradi slabe izobraženosti in osveščenosti zaposlenih o pomembnosti kibernetske varnosti. Najpogostejša metoda vdora je phishing oziroma lažno predstavljanje, kjer napadalci preko elektronske pošte pošljejo zaposlenim lažno sporočilo s povezavo do škodljive datoteke. Škodljivo kodo lahko naložijo tudi na USB-ključek, ki ga pošljejo po pošti ali nekje odvržejo v upanju, da ga bo pobral kdo izmed zaposlenih. Ko zaposleni na računalniku, ki je povezan v omrežje podjetja, odpre škodljivo povezavo ali v računalnik vtakne USB ključ, so napadalci dobili dostop in brez vzpostavljenih varnostnih protokolov jih ni več mogoče ustaviti.

Digitalizacija in kibernetska varnost s pravim partnerjem

Zaščita pred kibernetskimi napadi v organizacijah pomeni, da morajo imeti te vzpostavljeno vsaj napredno zaščito na končnih točkah, spremljanje omrežnega prometa, proaktivno orodje za upravljanje ranljivosti in vedno pogosteje tudi najeto storitev zagotavljanja varnosti.

Zato obstajajo podjetja, ki so – ob uvajanju digitalizacije v podjetja – specializirana tudi za področje kibernetske varnosti. Podjetje 8000plus je pravi naslov za svetovanje ter izvedbo in implementacijo tovrstnih produktov. Pohvali se lahko, da je eno redkih podjetij v Sloveniji, ki za naročnika celovito izvede vse storitve digitalizacije. Najvišja stopnja prilagodljivosti in osebna obravnava ste še dva asa v njihovem rokavu.

Ostanite na varni strani

Podjetje 8000plus je vpisano v DIH katalog (https://dihslovenia.si/) in ima za opravljanje pregledov iz področja kibernetske varnosti pridobljene vse potrebne certifikate. Opravijo tudi sistemski varnostni pregled, pri katerem preverijo verjetnost, da bi oseba, ki je v notranjem omrežju podjetja, nepooblaščeno dostopala do zaupnih podatkov. Pregled je namenjen prepoznavanju ranljivosti v informacijski strukturi podjetja in na oddaljenih lokacijah.

Pomembno penetracijsko oziroma vdorno testiranje razdelijo na tri sklope:

  • Zunanje preverjanje sistema, ki vključuje poskus napada na način, kot bi to počeli hekerji in vključuje iskanje ranljivosti v sistemski in programski opremi. Po želji lahko preverjanje vključuje tudi poskus vdora preko socialnega inženiringa, kjer preizkusijo ozaveščenost zaposlenih. To vključuje pošiljanje zlonamernih elektronskih sporočil, kopije legitimnih spletnih strani za pridobivanje prijavnih podatkov in podobno.
  • Ciljno penetracijsko testiranje, ki je namenjeno točno določeni infrastrukturi, na primer strežnikom, kameram …
  • Penetracijsko testiranje spletnih aplikacij, pri katerem se izvede simuliran napad na spletne aplikacije.

Naročnik na koncu seveda prejme poročilo z vsemi potrebnimi podatki in priporočili. Več na: https://digitalizacijapodjetja.si/kibernetska-varnost/.

Spodbude podjetjem

Za uvajanje digitalizacije v podjetje, kibernetsko varnost, dvig digitalnih kompetenc (izobraževanja in usposabljanja), uvajanje digitalnega marketinga in še več, je na voljo kar nekaj spodbud Javnega sklada Republike Slovenije za podjetništvo (SPS) in Javne agencije SPIRIT. V ta namen lahko podjetja pridobijo različne zneske subvencij, svetovanje in dokumentacijo pa v okviru svoje celovite ponudbe uredi podjetje 8000plus.

8000plus d.o.o. na področju kibernetske varnosti, varnosti IT infrastrukture, spletnega gostovanja ter razvoja spletišč deluje že skoraj desetletje. Imajo tudi lastne strežnike za spletno gostovanje in oblačne storitve, ki so postavljeni v skladu z najnovejšimi standardi in so postavljeni na Linux platformi. Več informacij o podjetju in njihovih storitvah najdete na https://digitalizacijapodjetja.si/ (P.R.)


Velik porast kibernetskih napadov